top of page

Atık İlaç ve Pharmabotanica

Bir ECZACI KOOPERATİFİ olan PHARMABOTANICA bünyesinde atık ilaçların evrensel kurallara uygun olarak toplanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlemiş olduğu tüm yasal mevzuata uygun bir atık ara depolama tesisi kurulmuş ve Geçici Faaliyet Belgesi(GFB) alınarak faaliyetine başlamıştır. Bu günden itibaren Türkiye’nin her yerinde üretilen tüm miadı geçmiş ilaçlar (ATIK İLAÇ) toplanarak ara depolama tesisimizde muhafaza edilecek ve Yasal yönetmelikler uyarınca uygun şekilde imha edilmeleri sağlanacaktır.


Bildiğiniz gibi İlaç Takip Sistemi (İTS) eczanelerimizde bulunan ve miadı geçen ilaçları takip edebilmektedir. Önümüzdeki dönemde eczane denetimleri sırasında miadı geçmiş ilaçların ne yapıldığı konusundaki sorulara muhatap olacağımız gayet açıktır. Zaten yönetmelikler de miadı geçmiş ilaçların uygun şekilde imha ettirilmesinin, eczacının sorumluluğunda olduğunu belirtmektedir.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konudaki yönetmeliği ise miadı geçmiş ilaçların tehlikeli atık sınıfına girenlerini (sitotoksik ilaçlar) en geç 6 ayda, Tehlikeli sınıfına girmeyenlerin ise en geç 12 ayda imha edilmesi gerektiğini bildirmektedir. Yani miadı geçmiş ilaçlarımızı (sitotoksik değilse) her yıl imha ettirmemiz şarttır ve eczanemizde 1 yıldan fazla süreyle depoladığımızın tespiti halinde 154 bin TL ceza ile karşı karşıya kalacağımız unutulmamalıdır.


Kooperatifimiz tüm eczacıların kendilerine özel şifreleriyle girip miadı geçmiş ilaçlarının imha edilmesi için tüm işlemlerini adım adım yapabileceği bir bilgisayar programı hazırlamış ve eczacılarımızın kullanımına sunmuştur. Web servis üzerinden çalışan bu programa her bilgisayardan girip atık ilaçlarınızı kaydedebilirsiniz.


www.phb.com.tr adresinden de ulaşabileceğiniz kooperatifimizin internet sitesi üzerinden “PHB ATIK İLAÇ YÖNETİM SİSTEMİ GİRİŞ” linkini tıklayarak gireceğiniz Pharmabotanica Atık İlaç Yönetim Sistemi sayfasında hangi işlemleri yapmanız gerektiği adım adım tarif edilmektedir. Sorularınız için 0 (312) 284 20 60 nolu telefondan yetkili arkadaşlarımıza ulaşmanız her zaman mümkündür.



Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page