top of page

Miadı Geçmiş İlaçlarımız Ne Yapmalıyız?

İlacımızın son kullanma tarihini geçirmemek için elimizden geleni yaptık. Ancak yine de bir miktar ilacımızın son kullanma tarihi geçti.


Peki şimdi ne yapmalıyız?


1) Eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçlar (bundan sonra ATIK olarak adlandırılacaktır) tehlikeli (sitotoksik, sitostatik ilaçlar) ve tehlikesiz atıklar olarak 2 gruba ayrılır.


Atıkların eczanede belli bir süre bekletilmesine GEÇİCİ DEPOLAMA denir. Tehlikeli atıklar 6 ay, tehlikesiz atıklar ise 12 ay geçici olarak depolanabilir. Geçici olarak depolanan atıklar, süresi içinde imha edilmek üzere lisanslı tesislere teslim edilmezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatına göre çok ciddi para cezalarıyla karşılaşılacağı unutulmamalıdır.


2)Öncelikle lisanslı kuruluş olan PHARMABOTANICA ATIK İLAÇ YÖNETİM SİSTEMİ (PHB ATIK)‘nin eczanelerimiz için hazırladığı www.atikilaclar.com adresinden ulaşabileceğiniz web tabanlı programa girerek, GLN numaranız üzerinden bir şifre oluşturmanız gerekecektir.


3)Program içerisine girdikten sonra atıklarınızın öncelikle karekodlarını, karekodu olmayan ürünlerin ise barkodlarını okutmak suretiyle tüm ürünlerinizi sisteme kaydetmelisiniz. Sistem atıklarınızı tehlikeli ve tehlikesiz olarak ayıracaktır. (Yeşil ve Kırmızı reçeteli ürünler İl Sağlık Müdürlükleri tarafından teslim alınıp imha ettirildiği için sisteme girilmemelidir)


4)Atıklarınızın tamamı kaydedildikten sonra program yapılması gereken işlemler konusunda adım adım sizi yönlendirecektir. Atığınızın ağırlığını program size tahmini olarak verirken gerçek ağırlığı sizin manuel olarak girmeniz gerekecektir. Belirlenen ağırlık dikkate alınarak hesaplanan ücret havale yoluyla veya kredi kartı ile ödemesi yapıldıktan sonra onay mesajı kayıtlı e-posta’nıza gönderilecektir.


5)Onay geldikten sonra programdan çıktısını alabileceğiniz atık listesinden 4 kopya çıkarmanız ve il sağlık müdürlüğüne ve Eczacı Odanıza onaylatmanız gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarınızı muhasebeleştirerek masraf olarak kaydetmek istiyorsanız, listenin en son sütunu olan maliyet fiyatı sütununu manuel olarak doldurmanız gerekecektir. (Listeler excel formatında hazırlandığından bilgisayarınıza indirerek, maliyet fiyatlarını (KDV hariç depocu fiyatı) bilgisayarda doldurabilirsiniz)


6)İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacı Odasının onayladığı ıslak imzalı bu 4 nüsha liste, atıklarınızla birlikte PHB ATIK’a gönderilmek üzere kırılıp dökülmeyecek şekilde paketlenmelidir.


7)Kooperatifimiz atıklarınızı, yılbaşına kadar kargo ücreti ödemeden gönderebilmeniz için PTT KARGO ile anlaşma yapmıştır. Göndereceğimiz mailde bulunan üye işyeri numarasıyla kargonuzu size en yakın PTT şubesine karşı ödemeli olarak teslim etmeniz yeterli olacaktır. Ankara, İstanbul, İzmir’de bulunan eczacılarımız PTT KARGO’yu telefonla arayarak kargolarının adresten alınmasını isteyebilirler. (Bu hizmet şimdilik sadece 3 büyük şehirde mümkün olmaktadır). PTT KARGO 50 Kg’dan daha ağır paketleri taşımamaktadır. Hem sizin hem de Kargo görevlilerinin paketleri kolay taşıyabilmeleri için büyük miktardaki atıklarınızı birden fazla koli halinde hazırlayabilirsiniz.


8)Göndermiş olduğunuz atıklar ARA DEPOLAMA tesisimize ulaştığı zaman içerik ve ağırlık bakımından kontrol edildikten sonra gerekli belgeleriniz onaylı olarak eczanelerinize gönderilecektir. Atıklarınız Ara Depolama tesisimize kabul edildikten sonra sizin bu atıkla ilgili sorumluluğunuz sona ermiş olmaktadır.


9)Ara depolama tesisimizde toplanan atıklar süresi içerisinde atık yakma tesislerine toplu halde gönderilecek ve çevreye hiçbir zarar vermeyecek şekilde imha edilmeleri sağlanacaktır.


10)Göndermiş olduğunuz atık listesinin bir kopyasını muhasebecinize vererek ortaya çıkan zararınızın gider olarak muhasebeleştirilmesi mümkündür. Ancak atık ilaçlar sadece imha edildiği yılda gider olarak yazılabilirler. Bu nedenle yılın sonuna geldiğimiz bu günlerde atıklarınızı yılı geçirmeden gönderirseniz, hem kargo ücretinden hem de bu yıl ki gelir vergisinden tasarruf sağlamış olursunuz.


DİKKAT : Son Kullanma Tarihi geçmiş karekodlu ürünlerin İTS’den düştüğünden ve gönderdiğiniz ilaçlar ve ilaç dışı ürünlerin stokunuzdan çıktığından emin olunuz.



Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page